Apua työelämään

Ongelmia työelämässä ?

Työntekijälle:

Työelämää säätelevät lait, sopimukset, työohjeet ja työnantajan määräykset. Kun syntyy ongelmia voi olla että tällöin ei aina oma oikeudentaju riitä ongelman ratkaisuun. Tällöin ei kannata jäädä ongelmineen yksin vaan kysyä rohkeasti neuvoa. Sitä varten on sinulle  Ay-toiminta.

Tässä siis ohjeita kuinka menetellä ongelmatilanteessa. Koska olet ammattiosastomme kotisivulla ohjeistus lähtee tienkin siitä, että olet ammattiosastomme jäsen tai ainakin kuulut johonkin PAM:n kaupan puolen ammattiosastoon.

 

1 ) Jos sinulla on ongelmia työsuhteessa niin kysy ensin neuvoa esim. vanhemmilta työntekijöiltä. He tietävät mitä käytäntöjä on käytössä yrityksessänne. Samoin he osaavat kertoa onko vastaavia ongelmia ollut aikaisemminkin. Ongelmasi voi löytyä ratkaisu ja neuvoja aivan läheltä.

2) Keskustele seuraavaksi esimiehesi kanssa. Koska työelämää hallitseva määräyskenttä on varsin moninainen ja sekava , voi kyseessä olla puhdas väärinkäsitys tai tietämättömyys työnantajan puolelta. Ota asia rohkeasti asiasi esille ja kerro mikä mielestäsi olisi oikea ratkaisu. Ongelmat ovat helpointa ratkaista työpaikalla. Kun asiat siirtyvät eteenpäin kuluu aina aikaa.

3) Jos asia ei selviä keskustelemalla työnantajan edustajan kanssa niin selvitä onko työpaikallasi valittuina henkilöstön edustajia ( luottamusmies, työsuojeluvaltuutettu ). Kerro asiasi hänelle ja valtuuta hänet hoitamaan asiaasi. Jos et tiedä kumman toimialaan ongelmasi kuuluu , ei sillä ole sinun kannalta väliä. Luottamushenkilö ohjaa sinut oikean henkilön puheille.

4) Jos työpaikallasi ei ole luottamusmiestä niin silloin ota yhteyttä PAM:n JÄSENTEN TYÖSUHDEASIAT 030 100 620. He osaavat neuvoa miten asiassa tulee edetä.

Jos sinulla on ystäväpiirissäsi joku Kaupan puolen luottamusmies niin hänkin varmaan osaa ohjata sinua eteenpäin. Samoin jos olet tutustunut osastomme toimintaamme niin löydät varmaan sieltäkin henkilön joka osaa antaa neuvoja miten menetellä asiassa.

5) Jos työpaikallasi on luottamusmies niin hän alkaa edustamaan sinua asiassa. Hän neuvoo miten sinun tulee menetellä ja jos on tarvetta pyrkii ratkaisemaan ongelmasi keskustelemalla työnantajan kanssa. Tarkoituksena on ratkaista siis ongelma työpaikalla mutta aina se ei ikävä kyllä onnistu. Tällöin on edessä se että asia etenee Erimielisyysmuistion kautta riita-asiana jonka käsittelyyn on omat sääntönsä.

 

Tärkeintä ongelmatilanteissa on ottaa asia esille sillä vääryyteen ei tule alistua. Ongelmatilanne vaatii kyllä rohkeutta ottaa asia esille ja varsin usein neuvottelutaitoja, joita kyllä jokaiselta löytyy kunhan uskaltaa alkaa ajamaan asiaansa.