Työehtosopimuksiin kootaan kehitysideoita

31.8.2021

PAM ja sen jäsenet ovat aloittaneet vauhdikkaasti valmistautumisen edessä oleviin työehtosopimusneuvotteluihin.

Yli 400 osallistujaa oli koolla starttitilaisuudessa ja parhaillaan on käynnissä kysely luottamusmiehille sekä ammattiosastoille työehtosopimuksen kehittämistarpeista.

Yli 400 osallistujaa oli koolla starttitilaisuudessa viime viikolla ja parhaillaan on käynnissä kysely luottamusmiehille sekä ammattiosastoille työehtosopimuksen kehittämistarpeista.

”PAM on olemassa siksi, jotta voimme pitää huolta palvelualojen työntekijöiden työehdoista”, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoi, kun hän puhui viime viikolla työpaikkojen luottamushenkilöille järjestetyssä tilaisuudessa. Yli 400 osallistujaa kerännyt tilaisuus oli ensimmäinen lukuisista tilaisuuksista, joita syksyn aikana järjestetään ympäri Suomea.

PAM lähestyi eilen ammattiosastoja, työpaikkojen luottamusmiehiä sekä sopimusalatoimikuntien jäseniä kyselyllä, jonka vastauksia hyödynnetään edessä olevissa työehtosopimusneuvotteluissa. Vastausaikaa kyselyssä on syyskuun loppuun saakka.

”Kerätyistä näkemyksistä muodostuu aikanaan tarkempia tavoitteita, joita pyrimme saamaan työehtosopimuksiin, kun neuvottelemme niistä työnantajien kanssa”, kertoo PAMin sopimuspäällikkö Ismo Kokko.

Työehtosopimuksissa sovitaan alan työnantajien kanssa vähimmäistyöehdoista kuten palkoista, työajasta, lomasta ja sairausajasta. Ensimmäiseksi PAM neuvottelee uusista työehdoista hiihtokeskuksiin ja ohjelmapalvelualalle marraskuun alusta.

Työntekijöiden työehdoista pidetään huolta työehtosopimuksilla

Valtakunnallisilla työehtosopimuksilla ja niiden yleissitovuudella pidetään huolta siitä, ettei palvelualoille pääse syntymään kahden kerroksen työmarkkinoita.

”Kyselyiden mukana suomalaiset kannattavat työehtosopimuksia. Mutta ymmärretäänkö se, että ne eivät synny ja säily itsestään. Joka kerta, kun työehtosopimus päättyy, neuvottelut aloitetaan periaatteessa tyhjältä pöydältä”, Rönni-Sällinen muistutti.

Hän totesi, etteivät työehtosopimuksen ja niiden syntyminen ole itsesäänselvyys.

”PAMin oikeus ja voima neuvotella työehtosopimuksia syntyy jäsenistä”, hän totesi.