Oma talous hallintaan − ilmoittaudu koulutukseen!

26.4.2022

Miten saada fyrkat riittämään? -koulutus pureutuu oman talouden hallintaan, säästämisen ja sijoittamisen perusasioihin sekä rahavaikeuksien välttämiseen.

”Kun talousasiat ottaa kerran haltuun, niin sillä on elämänmittainen vaikutus. Milloinkaan ei ole liian myöhäistä opetella taloustaitoja ja oman talouden hallintaa”, sanoo Nordean yhteiskuntavastuun asiantuntija Kati Kemell.

Talousasioihin on nyt mahdollisuus perehtyä PAMin ja Nordean yhteistyössä toteuttamassa Miten saada fyrkat riittämään? -koulutuksessa, joka on suunnattu kaikille liiton alle 30-vuotiaille jäsenille. Koulutus tarjoaa tietoa ja tukea omaan taloudenhoitoon, säästämiseen ja sijoittamiseen liittyviin kysymyksiin sekä talouden karikoiden välttämiseen. Lisäksi puntariin laitetaan oma suhde rahaan.

”Ihan ensiksi on tärkeä pohtia sitä, millaisia rahankäyttäjiä me olemme ja millaisia tunteita se herättää”, Kemell sanoo.

Hän pitää valitettavana, että rahankäytön taidon ajatellaan syntyvän ihan itsestään. Tyypillisemmin se tulee esille siinä kohtaa, kun eteen tulee taloudellisia haasteita esimerkiksi työttömyyden kohdatessa.

”Rahan käyttöä voi ja kannattaakin opetella missä tahansa elämän vaiheessa. Kun tunnistaa itsensä ja omat rahan käytön tavat, niin erilaisissa elämän muutostilanteissakin on helpompi toimia ja saavuttaa omia unelmia.”

Omat tulot ja menot tutuiksi 

Suomalaiset tuntevat Kemellin mukaan hyvin tulonsa, mutta menot jäävät usein arvoitukseksi. Tiedetään kyllä, että rahat häviävät tililtä, mutta ei tiedetä mihin. Siksi oman talouden hallinta kannattaa aloittaa kurkistamalla oman tilin historiaan vähintään kuukauden ajalta.

”Keskeisintä, mistä lähteä liikkeelle on tunnistaa omat tulonsa ja menonsa. Sen jälkeen voi lähteä arvioimaan sitä, mihin asioihin haluaa panostaa ja mistä säästää. Kun tämän harjoituksen tekee kerran, niin on jo paljon viisaampi.”

Omaan talouteen tutustuminen voi sytyttää innostuksen tai vähintään tuoda elämään helpotusta ja hallinnan tunnetta.

Säästöt poikimaan

Kun omat tulot ja menot on kartoitettu, on helpompi alkaa kerryttää säästöjä. Jos rahaa alkaa jäädä säästöön, voi miettiä haluaisiko niitä myös sijoittaa.

”Sijoittamisen ajatellaan olevan rikkaiden etuoikeus, mutta näinhän se ei todellisuudessa ole. Pieniä summiakin, kuten kymmenen euroa, voi jo sijoittaa”, Kemell sanoo. 

Häneltä kysytään usein, milloin on paras aika aloittaa sijoittaminen.

”Se on mahdollisimman pian, sillä korkoa korolle -ilmiössä aika on itselle eduksi. Mitä aikaisemmin lähtee liikkeelle, sitä enemmän hyötyy”, Kemell opastaa.

Raha-asiat avoimemmin puheeksi

Suomessa rahan käyttöön ja siitä puhumiseen liittyy usein myös tabuja, oli kyse sitten työkaveria paremmasta palkasta tai rahavaikeuksista.

”Kun kukaan ei puhu, niin silloin ei tule ainakaan arvostelluksi ja välttää kateudelta tai tuomituksi tulemiselta”, Kemell pohtii.

Hänen mielestään rahasta pitäisi puhua kaiken kaikkiaan enemmän ja avoimemmin.

”Jos haluaisit ansaita enemmän, niin olisi tärkeä kuulla hyviä esimerkkejä ja malleja siitä, miten joku toinen on siinä onnistunut. Tai jos eteen tulee haasteita, niin niistä pitäisi kertoa avoimemmin, jotta kenenkään ei tarvitsisi tuntea jäävänsä yksin. Jokainen voi tässä tehdä oman osansa ja ottaa raha-asiat puheeksi omassa lähipiirissään”.


Ilmoittaudu Miten saada fyrkat riittämään -koulutukseen!

Miten saada fyrkat riittämään – nuorten talouskoulu on PAMin ja Nordean yhteistyössä toteuttama yhden päivän mittainen koulutus, jota järjestetään ympäri Suomen. Koulutus on ilmainen kaikille alle 30-vuotiaille PAMin jäsenille sisältäen ohjelman sekä ruuat. Matkat korvataan PAMin matkustusohjeen mukaisesti.

Tarkista koulutuskalenterista oman alueesi koulutuspäivä ja ilmoittaudu mukaan jo tänään! (Ilmoittautumisaika vaihtelee alueittain) 

Teksti: Minna Raitapuro